Skip to main content

Höga kusten

Vårt avlånga land har mycket att erbjuda och på vår resa i Mellansverige får vi möjlighet att både se och uppleva många av dess godbitar. Vi startar resan med ett besök vid Sala Silvergruva, en natt i Gävle och fortsätter sedan vidare till Höga Kusten, södra Norrlands stolthet.
Vi bor två nätter på Hallstaberget i Sollefteå och gör härifrån dagsturer till välbesökta Ulvön i Bottenvikens skärgård, Naturum vid Skuleberget och givetvis besöker vi utsiktsplatsen vid den vackra Höga kusten bron. 

På vår resa tillbaka mot Västkusten övernattar vi i Mora och reser utmed med Siljans strand till dalahästens hemstad Nusnäs och stannar till för vackra vyer och en smakrik våffla i Tällberg, innan vi återvänder till hemorten igen.   

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Mot Gävle via Örebro & Sala

  Vi reser bekvämt med buss från hemorten på morgonen. Resan går genom vårt vackra landskap och vid lunchtid når vi fram till Örebro där vi stannar till för lunch på restaurang Svampen, som ligger 166 m över havet, i vattentornet mitt i centrum. Här äter vi en smakfull lunch och njuter av utsikten. Mätta och belåtna fortsätter vi mot Sala för ett besök i Sala silvergruva. En av gruvans guider tar oss runt ovan jord på området och berättar den spännande historian om den 500-åriga gruvan och dess silverbrytning. Vi avslutar vårt besök med en tur i gruvmuseet innan vi fortsätter vår resa till Gävle för resans första övernattning. Här bor vi på Clarion Hotel Winn och efter att vi checkat in på våra rum äter vi en gemensam middag på hotellet..

 • Dag 2: Skvader i Sundsvall & allkonst på Mannaminne

  Vi äter frukost i lugn och ro och påbörjar sedan vår fortsatta resa norrut. Vid lunchtid når vi fram till Norra berget i Sundsvall där vi tar en promenad och njuter av utsikten, kanske får vi se en skymt av en "skvader" innan vi sätter oss till bords på restaurang Grankotten och njuter av en ljuvlig sommarbuffé. På eftermiddagen fortsätter vi resan mot Höga Kusten där vårt första stopp blir på friluftsmuseet Mannaminne - ett myllrande, färgstarkt och ständigt växande all-konstverk. Mannaminne är ett stort friluftsmuseum som består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, bilar, båtar samsas med en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge och ett dragspelsmuseum. Vi får en guidad rundtur på området och får höra spännande berättelser om hur allt en gång börja och utvecklats till vad det är idag.
  Under sen eftermiddag lämnar vi Mannaminne för vidare färd till vårt hotell Hallstaberget i Sollefteå. På vägen stannar vi till vid Höga kusten bron och blickar ut över den vackra utsikten ut över Bottenviken. På kvällen når vi Hallstaberget och vårt naturnära hotell där vi ska tillbringa de två närmaste nätterna. Vi en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3: Båttur till Ulvön & besök vid Skuleberget

  Frukost på hotellet innan vi startar dagens bussfärd mot Köpmanholmen. Här kliver vi ombord på en av, Höga Kusten båtarna, som tar oss ut i Bottenvikens skärgård och som mål för dagen ett besök på Ulvön. Ulvön är framför allt känd för sin tillverkning av surströmming men har även stora kulturella värden tack vare välbevarade sjöbodar, bostadshus och gistvallar. Ulvön var en gång i tiden Norrlands största fiskeläge och kallas ibland för Norrlands Sandhamn. Här kan vi strosa längs hamngatan och se många av de ikoniska fiskebodarna, titta in i Ulvö kapell - ett av Norrlandskustens äldsta kapell från 1600-talet med fina vägg- och takmålningar. Eller, varför inte ta promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn?
  På Ulvöns hotell äter vi vid lunchtid en gemensam skärgårdsbuffé och på eftermiddagen vänder båten tillbaka med oss till Köpmanholmen igen där vår buss väntar för att ta oss vidare till Skuleberget och Höga Kustens Naturum. Här gör vi gör en rundvandring innan vi återvänder till hotellet på Hallstaberget igen. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4: Thailändska paviljongen & Mora

  Efter frukost är det dags att packa ihop och checka ut från vårt hotell. Vi sätter oss på bussen och reser den korta biten till Ragunda för ett besök vid den Thailändska Paviljongen . Detta är den enda kungliga Thailändska Paviljong belägen utanför Thailand. Paviljongen byggdes till minne av den thailändske kungen Chulalongkorns. Vi får en guidad visning av paviljongen och får höra historien om hur den thailändske kungen på slutet av 1800-talet förälskade sig just i Ragunda.
  Efter vårt besök i paviljongen fortsätter vi vår resa mot Dalarna, och Mora, vi gör stop för fika/lunch på egen hand.
  På tidig kväll når vi Mora Parken och checkar in på våra rum. För de som vill gör vi en gemensam promenad i staden innan vi äter middag tillsammans på hotellet.

 • Dag 5: Dalahästar i Nusnäs & våffla i Tällberg sen är vi hemma igen!

  Vi äter frukost på hotellet innan vi fortsätter vår resa utmed vackra Siljans kant. Vi gör ett kort stop i Nusnäs där det finns möjlighet att både inhandla och se hur  traditionell tillverkning av en svensk dalahäst går till. Vi fortsätter sedan vidare ner till Tällberg där vi blickar ut över Siljan samtidigt som vi avnjuter en nygräddad våffla med kaffe.
  Resan går därefter vidare mot västkusten igen och på kvällskvisten når vi åter hemorten igen.

Karta

Kontakta oss