Höga Kusten, Dalarna & Bergslagen – En resa genom Mellansverige, 6 dgr

Vårt avlånga land har mycket att erbjuda och på vår resa i Mellansverige får vi möjlighet att se och uppleva många av dessa godbitar. Vi börjar resan med ett besök i Sala Silvergruva och fortsätter sedan vår resa vidare till Höga Kusten, södra Norrlands stolthet. Vi bor tre nätter i Kramfors och gör härifrån dagsturer till Villa Fraxnius, Thailändska Paviljongen, Mannaminne och hinner även med en dagstur med båt till välbesökta Ulvön. Givetvis besöker vi utsiktsplatsen vid den vackra Högakustenbron och för att få ut så mycket som möjligt av området har vi även en lokalguide med oss som berättar mer om Höga Kustens historia, kultur och traditioner.
På vår resa tillbaka mot Västkusten gör vi en övernattning i Mora och fortsätter vår färd ut med Siljan via dalahästens hemstad Nusnäs och blickar även ut över de vackra vyerna i Tällberg.

Fotograf: Carola Harnesk

Dag 1. Hemorten – Gävle via Sala Silvergruva
Vi reser bekvämt med buss från hemorten på morgonen. Resan går genom vårt vackra svenska landskap och vi gör under dagen stop för fika/lunch på egen hand. På eftermiddagen når vi Sala för ett besök i Sala silvergruva. Här tar en guide i mot oss och berättar den spännande historian om den 500-åriga gruvan och dess silverbrytning medans vi går runt över och under jord. Vi avslutar vårt besök med en tur i gruvmuseet innan vi fortsätter vår resa till Gävle för resans första övernattning. Här bor vi på Clarion Hotel Winn och efter att vi checkat in på våra rum äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Hernö Gin och incheckning i Kramfors
På morgonkvisten efter frukost påbörjar vi vår fortsatta resa norrut. Vi gör stop på förmiddagen för fika och lunch på egen hand. På tidig eftermiddag kommer vi fram till det numera världsberömda destilleriet, Hernö Gin, Sveriges första renodlade ginbränneri och dessutom Europas mest prisade gin. Här får vi en guidad rundtur och avslutar sedan vårt besök med en provsmakning  av fyra sorter från destilleriets sortiment.
Efter provsmakning och rundtur fortsätter vi mot Kramfors och vårt hotell First Hotel Kramm, här ska vi tillbringa våra tre närmsta nätter. Hotellet ligger centralt i Kramfors och för de som vill och om tid finnes tar vi en gemensam promenad i staden innan kvällens middag på hotellet.

Dag 3. Båttur till Ulvön
Vi äter frukost på hotellet innan vi startar dagens bussfärd mot Ullånger. I Ullånger kliver vi på en av, Höga Kusten båtarna, som ska ta oss ut i Bottenvikens skärgård och som mål för dagen ett besök på Bottenvikens pärla, Ulvön. Ulvön är framförallt känd för sin tillverkning av surströmming men har även stora kulturella värden tack vare välbevarade sjöbodar, bostadshus och gistvallar. Ulvön var en gång i tiden Norrlands största fiskeläge och kallas ibland för Norrlands Sandhamn. Här kan vi strosa längs hamngatan och se de många ikoniska röda fiskebodarna, titta in i Ulvö kapell, ett av Norrlandskustens äldsta från 1622, med fina vägg- och takmålningar. Eller varför inte ta promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn. På Skärhamnshotellet äter vi vid lunchtid en gemensam skärgårdsbuffé. Efter en dag på Ulvön vänder Höga Kusten båtarna tillbaka med oss på sen eftermiddag och i Ullånger väntar vår buss för att ta oss tillbaka till hotellet i Kramfors igen. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Guidad heldag på Höga Kusten
Idag väntar en heldag med lokalguide. Vi tar oss med buss runt på Höga Kusten tillsammans med vår lokalguide som under dagen berättar allt om områdets historia, kultur och tradition.
Vårt första stop denna dag är på Villa Fraxinius, en fantastisk visningsträdgård där arkitektur och trädgård smälter in med natur och landskap. Vi får en visning i trädgården och höra historien om hur Sture och Ingelöv förvandlade denna plats från en grovsopptipp till en magisk växtplats.
Vi fortsätter sedan vår resa till Mannaminne – ett myllrande, färgstarkt och ständigt växande all-konstverk. Mannaminne är ett slags stort friluftsmuseum som består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, bilar, båtar samsas med en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge och ett

dragspelsmuseum. Bland mycket annat. Vi börjar vårt besök med lunch och får sedan en visning av området. Resan fortsätter sedan mot Kramfors igen. På vår väg tillbaka gör stop vid Högakustenbron och blickar ut över den vackra utsikten ut över Bottenviken. På tidig kväll är vi åter på hotellet igen. Innan gemensam middag på hotellet finns tid att utforska Kramfors på egen hand.

Dag 5. Thailändska paviljongen och Mora 

Efter frukost är det dags att packa ihop och checka ut från vårt hotell. Vi sätter oss på bussen och reser den korta biten till Ragunda för ett besök vid den Thailändska Paviljongen . Detta är den enda kungliga Thailändska Paviljong belägen utanför Thailand som byggdes till minne av den thailändske kungen Chulalongkorns. Vi får en guidad visning av paviljongen och får höra historien om hur den thailändske kungen på slutet av 1800-talet förälskade sig just i Ragunda.
Efter vårt besök i paviljongen fortsätter vi vår resa mot Dalarna, och Mora, vi gör stop för fika/lunch på egen hand.
På tidig kväll når vi Mora Parken och checkar in på våra rum. För de som vill gör vi en gemensam promenad i staden innan vi äter middag tillsammans på hotellet.

Fotograf: Peder Sundström

Fotograf: Lola Akeinmade Akerstrom

 

 

 

 

 

 

Dag 6. Nusnäs, Tällberg och sen hemma igen
Vi äter frukost på hotellet innan vi fortsätter vår resa utmed vackra Siljans kust. Vi gör ett kort stop i Nusnäs där det finns möjlighet att både inhandla och även se hur  traditionell tillverkning av en svensk dalahäst går till. Vi fortsätter sedan vidare ner till Tällberg för att njuta av den vackra utsikten över Siljan samtidigt som vi äter en våffla till självkostnadspris.
Resan går därefter vidare mot hemorten igen och på kvällskvisten når vi åter Västkusten och Uddevalla igen.

Vi reserverar oss för prisändringar och justering i program pga. oförutsedd händelseutveckling av Covid-19

Avresa: 18/7 2021
Pris: 7995 kr

Ingår: Bussresa, del i dubbelrum inkl. frukost och 6 middagar och 2 luncher. Alla utflykter, båtturer, entréer och guider enligt program samt reseledare.

Tillägg
Parkering vid Torp – 240 kr
Enkelrum – 1200 kr
Avbeställningsskydd, gäller endast mot läkarintyg – 500 kr

Boka nu