Vi börjar resan vid Torp, Plantagen på morgonkvisten där vi stiger ombord på bussen som är med oss under våra dagar på Åland. Vi reser genom Sverige upp till Grisslehamn där vi på eftermiddagen tar färjan över till Eckerö o Åland. Vi stannar på vägen upp till Grisslehamn för lunch/fika på egen hand.
Vi anländer till Åland tidig kväll och reser raka vägen till vårt hotell i Mariehamn. Vi bor under hela vistelsen på Hotell Savoy som ligger centralt i Mariehamn med gångavstånd till det mesta.
Efter att vi fått våra rum och checkat in träffas vi åter för en gemensam middag.
Idag har vi en härlig dag att se fram mot, efter frukost lämnar vi hotellet och Mariehamn för en stund och beger oss ut på flera av öarna på Åland. En lokalguide är med oss under dagen och vi besöker flertalet vackra och historiska platser. Vid lunch når vi fram till Smakbyn där vi äter lunch på den välkända kocken Michael Björklunds restaurang. Vi serveras soppa till huvudrätt och avslutar sedan med den klassiska Ålandspannkakan och dess tillbehör till dessert.
Mätta och belåtna promenerar vi sedan vidare till Åland Distillery där det väntas en provning av destilleriets sortiment. Innan vi lämnar Smakbyn ges även lite tid till att besöka karamellbutiken och kanske köpa med sig lite närproducerad äppelmust.
Eftermiddagen fortsätter tillsammans med vår guide och det blir ett besök på Amalias limonadfabrik där det blir provsmakning av deras limonad och egna chokladpraliner.
På tidig kväll återvänder vi till Mariehamn och vårt hotell igen för att äta en gemensam middag innan kvällen är fri att tillbringa på egen hand.
Efter frukost tar vi en promenad ner till Sjöfartsmuseet i Mariehamn. På Sjöfartsmuseet bevaras Ålands maritima kulturarv och precis utanför museet, intill kajkanten ligger Pommern förtöjd, en fyrmastad stålbark. Vi får en guidad rundtur på både museet och Pommern under förmiddagen.
Efter besöket på Sjöfartsmuseet är dagen helt fri att tillbringa på egen hand.
Hotellet vi bor på ligger centralt med både butiker o restauranger på nära gångavstånd.
När frukosten är uppäten är det dax att lämna Mariehamn och checka ut från vårt hotell. Vi påbörjar resan hemåt men innan vi kliver ombord på färjan som tar oss till fastlandet gör vi ett besök på Eckerö Tullhus. Här har postgången mellan Sverige och Finland pågått sen början av 1600-talet och detta var även Rysslands västligaste utpost i Östersjön efter att Sverige under början av 1800-talet förlorat både Åland och Finland till det ryska imperiet.
Efter besöket i tullhuset reser vi till Eckerölinjens terminal för att kliva ombord på färjan som tar oss tillbaka till Sverige och Grisslehamn igen.
Ombord äter vi en gemensam skärgårdsbuffé.
Från Grisslehamn påbörjar vi resan mot hemorten igen, på kvällen gör vi stopp för fika/kvällsmat på egen hand. Vi når hemorten igen på sen kväll, berikade med många nya smaker och upplevelser!