Sri Lanka – En rundresa med det bästa av ön, 14 dgr

Följ med oss på en rundresa till denna ljuvliga ö med soldränkta stränder, fascinerande natur och djurliv, uråldrig historia samt en gästvänlig och spännande kultur – som bjuder på många kulinariska smaker och upplevelser. Under nästan två veckor reser vi runt på ön och får uppleva bl. a en tågresa genom ett sagolikt landskap mellan Nanu Oya och Kandy, bestiga Lejonklippan i Sigiriya som finns med på UNESCO:s världsarv, vi besöker teplantage, kryddodlingar och får laga en egen traditionell singalesisk lunch, det blir även safari i Wilpatu Nationalpark och givetvis avslutar vi resan med avkoppling på de vita stränderna i Negombo.
Detta och mycket mer hinner vi med när vi reser runt och får uppleva det bästa av Sri Lanka!

Colombo, Sri Lanka

Dag 1. Flyg till Colombo
Vi reser med buss från Torp till Landvetter där vi checkar in och kliver ombord på planet som tar oss mot Asien och Sri Lanka. Under flygresan serveras middag och därefter finns chans till en stunds vila.

Dag 2. Colombo & Mount Lavinia
Vi landar på flygplatsen i Colombo och hämtar ut vårt bagage. I ankomsthallen välkomnas vi av vår lokalguide som följer med oss under hela resan. Med transferbuss tar vi oss in till Colombo där vi gör en spännande stadsrundtur. Före 1500-talet var Colombo endast en fiskeby, men den utvecklades snabbt till en viktig hamnstad i och med de europeiska makternas intåg. Än idag finns här gott om exempel på portugisisk, holländsk och brittisk arkitektur. Vi får en fin rundtur i staden både till fots och med buss. På transferbussen serveras dricka och snacks efter flygresan.
Efter rundturen åker vi till vårt hotell i kustsamhället Mount Lavinia. Vi checkar in på vårt hotell och gör oss bekanta med området. På kvällen träffas vi åter föra att avnjuta en välkomstmiddag med färsk fisk och skaldjur, ackompanjerade av vågornas brus och ljuset från brinnande facklor.

Dag 3. Till Nuwara Eliya
Nu börjar vår resa inåt landet, mot de grönskande högländerna. Längs vägen gör vi ett lunchstopp i den lilla orten Kitulgala, där den berömda slutscenen i filmen Bron över floden Kwai spelades in. Vi besöker även en fabrik där man förädlar te, från färska blad till färdig produkt. Här blir vi guidade i en aktiv och livlig fabriksmiljö, samtidigt som vi får lära oss mer om ursprunget till världens mest populära dryck (näst efter vatten).
Vårt mål för dagen är Nuwara Eliya, känt för sitt vackra läge bland bergen och kultivering av högkvalitativt te. Under britternas herravälde över ön var det många ur den styrande eliten som bosatte sig här, vilket har resulterat i att orten ofta kallas för ”Lilla England”.
Vi checkar in på anrika Grand Hotel, som ursprungligen var den brittiska guvernörens residens. Vi tar seden dit vi kommer och inleder med traditionsenligt ”high tea” i hotellets restaurang. Därefter tar vi en kort promenad och bekantar oss närmare med samhället. På kvällen träffas vi åter och äter en gemensam middag.

Sri Lankan Women Picking Tea Leaves Concept

Dag 4. Teplantage & tågresa
Vi kliver upp i gryningen och äter frukost, därefter beger vi oss till ett av de många teplantager som ligger på sluttningarna i de kringliggande bergen. Här får vi en inblick i plantagearbetarnas vardag och gör ett besök i barnens skola.
På förmiddagen kliver vi ombord på tåget i Nanu Oya, som tar oss vidare genom ett sagolikt vackert landskap, till Kandy. Medan vi beundrar vyerna utanför fönstret äter vi medhavd lunch.
Väl framme i Kandy väntar ett besök i ”Tandtemplet”, vilket är Kandys mest prominenta helgedom och inhyser en av buddhismens allra viktigaste reliker: det som sägs vara en av Buddhas tänder.
På sen eftermiddag checkar vi in på hotell Suisse och äter middag på vårt hotell.

Dag 5. Kandy
Kandy var det sista singalesiska kungadömet som höll stånd mot både portugisisk och holländsk kolonisation innan det slutligen överlämnades till britterna. Orten är än idag ett framstående kulturellt och religiöst center.
Vi startar dagen med att besöka Peradeniya Botanical Garden – en vacker och välkomponerad park som inhyser över 4 000 olika tropiska växt- och trädarter. Trädgården har även en särskild avdelning helt ägnad åt orkidéer.
Vi fortsätter dagen med en tur till orten Gampola som ligger strax utanför Kandy. Vi besöker ett mycket fint gods från sent 1800-tal där vi får en kurs i traditionell singalesisk matlagning och resultatet av våra mödor serveras som dagens lunch.
Under eftermiddagen och kvällen gör vi en stadsrundtur med tuk-tuk för att därefter gå på en dansföreställning. Dagen avrundas med middag bestående av den typiska ”street food”-rätten Kottu, som med fördel avnjuts med en lokal öl.

Dag 6. Kryddor & grottemplen i Dambulla
Efter frukost lämnar vi Kandy och reser vidare norrut. Längs vägen stannar vi till i orten Matale för att besöka en kryddträdgård och vandra runt bland väldoftande odlingar med bl.a. kanel, kardemumma och muskotnöt. Här äter vi även lunch.
Efter att ha avverkat ytterligare några mil anländer vi till de magnifika grottemplen i Dambulla, varav de äldsta delarna är daterade till första århundradet före vår tidräkning. Vi låter oss fascineras av uråldriga statyer, urkarvningar och fresker innan vi åter stiger ut i dagsljuset.
I ett lummigt grönområde invid en sjö finner vi vårt mysiga bungalow-hotell Aliya Resort där vi ska tillbringa två nätter. Vi checkar in och äter middag tillsammans på kvällen.

Dag 7. Lejonklippan & Hiriwadunna
Inte långt från Dambulla tornar den imponerande Lejonklippan upp sig. Denna var en gång hemvist åt ett fort tillika kungligt palats och har numer en given plats på Unescos världsarvslista. Vi kliver upp tidigt och bestiger de 1 200 trappstegen till klippans topp, för att beundra ruinerna samt njuta av utsikten över trakten. Efter att vi njutit av ljuvliga vyer åker vi vidare till byn

Hiriwadunna, där vi får en intressant inblick i vardagslivet på landsbygden. Under en rundtur genom byn får vi lära oss hur byborna försörjer sig samt om den lokala floran och faunan. Vi bjuds även på en enkel lunch, tillagad på traditionellt vis med lokala råvaror.Under eftermiddagen har vi lite tid till att koppla av på hotellet innan kvällens middag.

Dag 8. Anuradhapura
Efter frukost checkar vi ut och drar vidare norrut, till det uråldriga Anuradhapura. Staden var säte för det första singalesiska kungadömet och är en av världens äldsta kontinuerligt befolkade städer, vilket otaliga ruiner och lämningar tydligt skvallrar om.
Först besöker vi berget Mihinthale, som enligt legenden var platsen där buddhismen först introducerades på Sri Lanka. Strax intill, innästlade bland träd och vegetation, finner vi lämningarna efter ett mer än 2 000 år gammalt kloster.
Efter lunch bekantar vi oss med några av stadens många andra historiska skatter och imponerande monument, t.ex. den gigantiska stupan Ruwanweliseya och det 2 000-åriga Bodhi-trädet. Vi checkar in på vårt hotell Alakamanda och äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 9. Safari & kokosplantage
Under tidig morgon checkar vi ut och beger oss till Wilpattu National Park, vilket är den största samt en av de äldsta nationalparkerna i landet. Tillsammans med kunniga vildmarksguider gör vi en spännande safari och med lite tur har vi chans att se elefanter, läppbjörnar och kanske t.o.m. leoparder.
Efter lunch beger vi oss söderut mot havet och stranden. Längs vägen besöker vi en kokosplantage och lär oss om kokospalmens betydelse för den lokala ekonomin, samt blir bjudna på var sin färsk nöt att släcka törsten med.

Vi kommer till badorten Negombo och checkar in på vårt hotell Suriya Resort, beläget precis intill den härliga stranden. Här ska vi nu njuta av sol, bad och avkopplande dagar vid strandkanten. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet.

Dag 10. Egen tid i Negombo
Njut av avkopplande dagar vid stranden, promenera utmed strandkanten, läs en bok i solstolen el gör en utflykt med jeep i närområdet på egen hand. Varför inte ta ett Dagen är fri för egen aktivitet och vi träffas åter för middag på kvällen.

Dag 11. Njut av dagen
Idag njuter vi av det tropiska klimatet och kopplar av eller sysselsätter oss på egen hand.
På kvällen blir det gemensam middag på hotellet för de som önskar.

Dag 12. Egen tid & avskedsmiddag
Större delen av dagen rår vi om oss själva. På kvällen möts vi upp för gemensam avskedsmiddag på stranden. Vi har kvar rummen till strax innan midnatt, då vi checkar ut och får transfer till flygplatsen.

Dag 13-14. Hemresa
Med många härliga minnen i bagaget påbörjar vi vår hemresa och på eftermiddagen landar vi i Sverige igen och på Landvetter väntar vår transferbuss som tar oss tillbaka till Uddevalla igen.

Sri Lankan Food Rice and Curry

Avresa: 15/2 2023
Pris: 29.995:-
Ingår: Transfer från Torp, Plantagen till Landvetter t/r, Flygresa t/r, hotell inkl. frukost och middag varje dag, 8 luncher, utflykter, entréer och guidningar enligt program samt svensk reseledare med från Torp och under hela resan.

Tillägg 
Enkelrum: 5200:-
Parkering vid Torp, Plantagen: 560 :-

 

Vi reserverar oss för valuta- prisändringar och justering i program pga. oförutsedd händelseutveckling i omvärlden!

Boka nu