Pilgrimsvandring – El Camino, 8 dgr

Nyhet!! Om du drömmer om att pilgrimsvandra ensam, i grupp, eller både och, följ med oss i oktober!

Vi vandrar genom härliga lummiga ek- och kastanjeskogar. Vi möter de imponerande eukalyptuskogarna som stoltserar längs med leden. I nästan varje liten by gör sig historien påmind med vackra stenbroar, romanska och gotiska kyrkor samt alla de typiska och traditionella “ horreos”, stolpbodar, som vi stöter på under vandringen. Vi möter pilgrimer från alla världens hörn. Ett uttryck som alla lär sig är “buen camino” som uppmuntrar och stöttar oss att gå “El Camino” med beslutsamma steg. Alla har vi säkert olika anledningar till att vi väljer en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell – det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago “ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet.

En milstolpe i Galiciens historia är när aposteln Jakobs grav upptäcktes på 800-talet, och katedralen i Santiago de Compostela började uppföras. Sedan dess har pilgrimer vandrat den franska pilgrimsleden för att hedra minnet av en av Jesus tolv apostlar, Jakob. Lärjungens kvarlevor finns bevarade i ett silverskrin i den vackra katedralen i Santiago de Compostela som blir det känslofulla slutmålet av den Franska Pilgrimsleden “El Camino”, ingår på Unescos Världsarvslista. Vandringsetapperna är okomplicerade. Galicien är känt för sitt gröna och frodiga landskap med sina starka vindar och generösa regn.

Dag 1. Hemorten – Porto
Vi flyger från Landvetter till Porto. Svensktalande guide möter upp på flygplatsen i Porto, Portugal. Det blir en behaglig bussresa på ca 30 mil till pilgrimsvandringens startpunkt, byn Sárria. Vi checkar in och om tid finnes tar vi en promenad i byn. Gemensam middag på hotellet. Därefter genomgång av morgondagen och utdelning av pilgrimspass.
Vi kommer att vandra de sista 12 milen av den franska pilgrimsleden, El Camino Francés, med två nödvändiga stämplar per dag i våra pilgrimspass för att erhålla La Compostela, det slutliga Pilgrimsbeviset.

Dag 2. Sárria – Portomarin, ca 22,5 km
Efter en god frukost påbörjar vi dagens härliga och kuperade pilgrimsvandring från Sàrria till Portomarin ca 22,5 km. Den franska pilgrimsleden var under medeltiden den mest frekventerade, hit tog sig pilgrimer från hela Europa och utgjorde startpunkten för den konstnärliga, sociala och ekonomiska utvecklingen som kom att lämna sina fotavtryck längs med El Camino.
Vi upplever romanska och gotiska kyrkor. Korsar medeltida broar och beundrar de galiciska och traditionella “horreos”, stolpbodarna för förvaring av majskolvar. Vi vandrar genom ek- och kanstanjeskogar, passerar öppna fält och vackra landskap. Vandringen får ta tid, inget stressar oss. Vi skymtar Portomarin i horisonten och tar oss över floden Miño där vi ser ruiner av det som en gång var Portomarins förflutna innan dammen Belessar byggdes 1963. Den romanska kyrkan Sant Nicolas från 1100-talet plockades ned sten för sten för att sedan byggas upp på nytt i dagens Portomarin. Vi checkar in på hotellet och samlas för en efterlängtad middag.

Dag 3. Portomarin – Lestedo, ca 22,5 km
Idag startar vi med en långsträckt uppförsbacke uppför berget San Antonio genom vacker skog. Vi känner doften av boskap och gödsel som vittnar om stora bondgårdar med boskapsskötsel i omgivningarna. Regionen är Spaniens största mjölkproducent.
En av höjdpunkterna idag blir byn Castromaior. Vi stannar till här för att beskåda lämningar från förromersk tid. I byn Os Lameiros finner vi ett av de äldsta och singulära pilgrimkors, cruceiro, från 1670. Vi passerar Ligonde, som en gång i tiden var övernattningsort för det fina folket, även spanska kungar såsom Carlos I och Felipe II. Vi kommer till den lilla socknen Lestedo och vårt trivsamma hotell, Hosteria Calixtino. Man vet att denna delen av leden stod under beskydd av riddarna av Santiago-orden. Platsen omgärdas av härlig natur och fridfullhet. Gemensam middag innan välbehövlig sömn.

Dag 4. Lestado – Melide, ca 19 km
Vi startar dagen med att vandra ca 4 km till staden Palas de Rei. Här väntar en buss som tar oss mitt ut på den galiciska landsbyggden, till det medeltida fortet El Castillo de Pambre. Vi känner historiens vingslag och fascineras av medeltidens imponerande och robusta arkitektur.
Dagens vandring blir definitivt en av veckans finaste med böljande landskap, små idylliska byar som Lebreiros och Furelos, med sin medeltida stenbro. I Melide grundades klostret Santic Spiritus på 1300-talet. Här togs pilgrimer emot för för vård, en varm soppa och en säng för att samla sina krafter inför slutmålet.
Melide är känt för sin bläckfisk, pulpo, som kokas i kopparkanna på traditionsenligt vis och garneras med paprikapulver och olivolja. Missa inte att provsmaka! Vi checkar vi in på vårt hotell, vilar ut och träffas igen för middag på kvällen.

Dag 5. Melide – Arzúa, ca 16 km
Vi lämnar Melide bakom oss. Från denna punkt passerar vägen genom byarna Boente och Castañeda. Arzúa är känd för sina ostar, “tetillas”.
Vandringen idag är behaglig och omväxlande. Innan vi når Arzúa passerar vi över floden Iso och vackra bron till byn Ribadiso. Än idag tar det gamla pilgrimssjukhuset från 1300-talet emot pilgrimer, det är Caminons finaste restaurerade härbärge. Byn har endast 9 invånare och vackra stenhus. Vi njuter av den fridfulla atmosfären och intar lunch här. På eftermiddagen genomför vi en kortare utflykt. Vi befinner oss i Arzúa och här framställs en av Galiciens finaste ostar, La Tetilla, ” Tutten” som vi naturligtvis provsmakar under middagen.

Dag 6. Arzúa – O Pino ca 20 km
Efter frukost letar vi upp vandringsleden igen och passerar genom vackert grönskande landskap mot O Pino. Det blir en härlig dag, vi kommer nära det genuina galiciska jordbrukslivet, kanske stöter vi på Fermin, som tagit över sina föräldrars boskapsnäring och har ca. 80 av kossor att ta hand om förutom sitt dagliga jobb som jordbruksarbetare.
Vi tas emot av familjen Carril som driver hotellet O Pino. En stunds vila innan vi träffas igen för en välsmakande middag.

Dag 7. O Pino – Santiago de Compostela, ca 22 km
Vi har en lång dag framför oss och vi ser förväntansfullt fram emot ankomsten till Santiago de Compostela, vårt slutmål. Vandringen fortskrider genom de sista väldoftande skogarna av tall och eukalyptus. Vi når byn Lavacolla med sin bäck där pilgrimer traditionsenligt tvättade sig rena innan den efterlängtade ankomsten till Santiago de Compostela. Väl framme vid glädjekullen, Monte do Gozo, skymtar vi för första gången katedralens spiror. Med spänning välkomnas vi av toner från säckpipor, ankomsten till katedralen och Praza Obradoiro blir minst sagt känsloladdad. Vägen hit har inte varit lätt men mödan värd. Vi upptäcker, tillsammans med en lokalguide, denna vackra stad som finns på Unescos Världsarvslista. Dagen avslutas med vår sista gemensamma middag och vi blickar tillbaka på veckan som varit.

Dag 8. Hemresa
Efter frukost, transfer till flygplatsen i Porto. Det är dags att ta avsked, många känslor har väckts till liv och sinnen stimulerats men stunden är kommen att tacka för den här gången och önska samtliga en trevlig hemresa! Buen Camino!

Avresa: 11/10 2021

Pris: 14.995


Ingår: 
Flygresa tur/retur, transfer tur/retur Porto, del i dubbelrum på utvalda hotell/hostal inklusive frukost och middag, till middagarna ingård borsvin & vatten, bagagetransport, lokalguide och hörsnäckor i Santiago Compostela, fortet Castillo Pambre, utflykt i Arzua, ritdrycken Queimada, svensktalande guide från ankomst till avresa i Porto, pilgrimspass, pilgrimsbeviset – La Compostela

Tillägg:

Enkelrum: 1.600:-

Flygtider:
Ej klara ännu

Övrigt:
Max 22 deltagare på resan!
Vi brukar starta vandringarna tidigast 08.45 förutom sista vandringsdagen brukar vi starta vid 08.15 tiden för att njuta av Santiago de Compostela där vi ankommer ca. 14.00, tid för dusch och träff igen vid 16.00 för att med lokalguide upptäcka denna vackra stad som finns på Unescos Världsarvslista.

(Vi reserverar oss för ändringar av ort för övernattning och hotell pga av den stora efterfrågan under Jubileumsåret 2021.)

Året 2021 blir lite speciellt, eftersom det är ett heligt år och kallas för Año Santo Jacobeo. Detta sker varje gång Jakobs namnsdag den 25 Juli infaller på en söndag och som sker 14 gånger under ett sekel. Då är det extra populärt att vandra, eftersom den heliga porten, Puerta Santa, i katedralen öppnas endast för detta ändamålet. Här köar ankommande, trötta pilgrimer för att hedra Sankt Jakobs martyrdöd och få förlåtelse för sina synder.

Så följ med på vi en mycket speciell pilgrimsvandring 2021 !

Boka nu