Emilia Romagna med tryffeljakt – 5 dgr

En kulinarisk kulturresa med Per Åsander

Emilia Romagna ligger mellan den stora Poslätten och Adriatiska havet. Tack vare det omfattande jordbruket och ett urgammalt kulturarv är området ett av Italiens mest intressanta.
Vi får en innehållsrik resa till trakten som är världskänd för sin mat. Parmaskinka, parmesan, piadina och olivolja är endast några av de läcker-heter vi möter, för inte att glömma alla goda viner. Under vistelsen besöker vi tre vingårdar.
Vi kryddar maten och vinerna med regionens storslagna sevärdheter i Bologna och Ravenna. Vi kommer att bo i den fridfulla byn Portico di Romagna där vi bl a skall njuta av traktens lokala mat och viner och leta efter höstens guld – tryffel.
Mot slutet av oktober ligger temperaturen i Portico fortsatt mellan 17 och 19 grader.

Toscana

Dag 1. Välkommen till Italien och Portico di Romagna
Flyget landar 11:10 i Bologna efter mellanland¬ning i Frankfurt. En buss tar oss direkt från flyplatsen till en mysig vingård nära Faenza där vi får provsmaka viner till en lätt buffé.
På eftermiddagen tar bussen oss vidare till Montonedalen och byn Portico di Romagna. Där skall vi bo på Hotel Al Vecchio Convento. Före middag hinner vi med en kort promenad i denna lilla by som är en typisk medeltids-”borgo”. Bönder och hantverkare bodde lägst ned, en nivå högre upp borgare och nobilitet och allra högst uppe makten och kyrkan. Byggnaderna formar en skyddsmur och mellan de olika nivåerna finns smala gator och gränder.
Hotellet tillhör kategorin “albergo diffuso” (kan översättas med “utspridd”) något som innebär att det inte ursprungligen är byggt som hotell, men att det är inhyst i en eller flera äldre byggnader som tidigare varit använd till andra ändamål. Inget rum är därför likt det andra, några rum ligger i själva hotellet och andra i en byggnad på andra sidan gatan.
Kvällens middag intar vi på hotellet. Ägare är familjen Cameli som består av allt-i-allo mamma Marisa, pappa och chefkock Gianni och sönerna Matteo och Massimiliano med fruar och barn. Också sö

Dag 2. Spännande tryffeljakt och smakfull vinprovningnerna är duktiga kockar, Massi även dessertmusketör. Middagarna görs med årstidens lokala ingredienser och serveras enligt italienskt sätt utan stora krusiduller. Fokus läggs heller på att få fram varje ingrediens särskilda smak.

Efter frukost skall vi ta oss ut i skogarna för att tillsammans med Matteo och hans tryffelhundar leta fram skogens guld, nämligen det yppersta bland svampar – tryffel. För att ge sig ut på tryffeljakt i det backiga landskapet krävs goda oömma skor.
Efter ett par timmar ute i det fria, byter vi skor och beger oss till när¬belägna staden Castrocaro Terme där vi först äter lunch och sedan besöker den imponerande medel¬tids¬borgen la Fortezza di Castrocaro.
Efter rundturen på borgen med guide, fortsätter vi till en vingård där vi bl a får provsmaka deras goda Sangiovese di Romagna.Toscana 3
Vid kvällens middag på hotellet vill värdinna Marisa säkert hyvla på tryffel på en eller fler av rätterna.

Dag 3. Tryckeri i Gambettola och lunch uppe i bergen
Efter frukost tar bus¬sen oss till byn Gam¬bettola där vi skall besöka en unik verk¬samhet som hand-trycker olika tradit¬ion¬ella motiv på tyger. Vi får lär oss hur man går tillväga vid denna gamla tryck-process.
Därefter återvänder vi upp i bergen till byn Galeata och en vackert belägen vingård. Där bjuds det på lunch med kall¬skuret, ostar och bröd samt gårdens egna viner.
Om kvällen är det middag på hotellet.

Dag 4 . Kultur och smak av Emilia Romagna
Efter frukost beger vi oss till staden Ravenna som en gång var huvudstad först i Romerska riket och därefter i det ostrogotiska kungariket.
En lokalguide visar oss staden och dess sevärdheter, bl a basilikan San Vitale med sina berömda bysantinska glasmosaiker.
Tidiga kristna monument i Ravenna upptogs 1996 på Unescos världsarvslista. I stadens centrum finns ett flertal kyrkor, baptisterier och gravmonument byggda i senromersk tid, under östgoternas och bysantinernas herravälde. Några av dem var byggda för sekten arianerna. Dessa monument representerar övergången mellan tidig kristen och bysantisk period i italiensk konst. Gemensamt för alla byggnader är de fantastiska glas¬mosaikerna.
Efter stadsvandringen blir det lunch på Ristorante Ca’ de Ven med lokala specialiteter som t ex pia

dina, ett tunnbrödsliknande bröd med olika tillbehör.
Efter lunch fortsätter vi till Predappio som var diktatorn Mussolinis hemstad och som också på hans order blev uppbyggd som en moderna mönsterstad med pampiga byggnader i funktionalistisk stil och arbetarbostäder med egna badrum som ju var ovanligt i 30-talets Italien. Till trots för sin bindning till Mussolini är staden värt att besöka för att se ett exempel på den moderna arkitektur som oppstod under fascismen.
Åter till hotellet. Om kvällen middag i hotellets restaurang.

Dag 5 En dag i Bologna
Vårt hotell är känd för sitt rikhålliga frukost¬bord. Så passa på att njuta av det före av¬resan mot Bologna.
Bologna är huvudstad i regionen Emilia Romagna. Bosättningar har funnits här sedan ett millenium före Kristus, men den nuvarande staden har sina rötter i romar¬tiden. De äldre delarna är ännu planlagda utifrån den romerska castrum som utgjorde stadens grund.
I centrum ligger två stora torg, Piazza del Nettuno med Neptunsbrunnen och Piazza Maggiore med en rad kända palats. I närheten av det sistnämnda torget står de båda berömda lutande tornen, Asinelli (83 meter högt) och Garisenda (47,5 meter högt).
Bolognas universitet är ett av Europas äldsta. Här finns världskända anantomiteatern på universitetet där det finns anatomimodeller elegant utskurna i trä.
Tid på egen hand för lunch och shopping – reseledare Per ger gärna råd och tips.
Efter lunch kommer en lokalguide att visa oss stadens sevärdheter innan vi beger oss mot flygplatsen för vår återresa hem till Sverige igen.

Toscana 4

Datum: 22/10 12500:-
Ingår Flyg t/r, hotell med frukost & middag, två luncher tre vinprovningar, utflykter enligt program, tryffelsök, lokalguide samt reseledare Per Åsander

 

Boka nu