Dalslands kanal – Dagstur

Dalslands Kanal sägs vara världens vackraste kanal – enligt kände kanalfararen Roger Pilkington och vi är inte sena med att hålla med honom!
Under en dagstur på kanalen får vi uppleva allt från vackra naturvyer, gamla brukssamhällen och inte minst 16 slussar som passeras. Vi äter god Klengås i Hamrane och avnjuter en god lax till lunch, samtidigt som ett Sverige i miniatyr passerar utmed kanalkanten.

 

 

 

 

 

Vi reser från hemorten på morgonen och vårt första stop för dagen blir vid bakstugan i Hamrane. I en lugn och lantlig miljö får vi avnjuta deras traditionella Klengås – en nybakad brödkaka från vedugnen som serveras med smör och riven ost, som ”klenas” på det nygräddade brödet.
Efter kaffe och klengås fortsätter vi vår resa mot Håverud där vi kliver ombord på M/S Storholmen som tar oss med på en tur på Dalslands Kanal. M/S Storholmen byggdes 1896 och har varit sjösatt i Dalslands kanal sen 1938. Vi startar vår resa från Håverud och vår skeppare ombord berättar givetvis historien om den världsberömda akvedukten vi lämnar bakom oss. Vår färd fortsätter på kanalen och under dagen ska vi passerar inte mindre än 16 slussar innan vi når hamnen i Bengtsfors.
Utmed kanalen passerar vi förbi flera gamla samhällen med en gedigen brukshistoria som vår skeppare återberättar under vår färd, vi får även njuta av ett fantastiskt naturlandskap och vackra vyer. Det är inte för inte som Dalsland brukar kallas ett Sverige i miniatyr!
Efter någon timma ombord äter vi gemensamt en lunch som givetvis består av Håveruds varmrökta lax med tillbehör.

På eftermiddagen når vi hamnen i Bengtsfors och det är dags för oss att byta färdmedel. Vi kliver nu ombord på vår buss som väntar på oss för att ta oss tillbaka till Håverud längs de ringlande vägarna över Brudfjället. Väl framme vid akvedukten i Håverud är det dags för oss att kliva av. Lite tid ges till att strosa runt i butikerna på området och kanske köpa med sig en souvenir, något från glaskulan eller varför inte lite nyrökt fisk med sig hem?
Innan vi påbörjar vår resa mot hemorten igen serveras kaffe och hembakad kaka utanför bussen.
På tidig kvällskvist når vi åter hemorten igen berikade med många vackra minnen i bagaget!

Datum: 26/8
Pris: 995 kr per person 
Ingår: Bussresa, förmiddagskaffe och Klengås på Hamrane Bak & kaffestuga, båtresa på Dalslandskanal från Håverud till Bengtsfors inkl lunch med måltidsdryck och kaffe, återresa från Bengtsfors till Håverud, kaffe och hembakt på hemresan samt reseledare med under hela dagen.

Lunchmeny: Varmrökt lax från Håverud med kall örtsås och färskpotatis, sallad, bröd måltidsdryck och kaffe.
Alternativ finns vid föranmälan
Fullständiga rättigheter ombord – endast kontant betalning

Boka nu