Gotland – solen och ruinernas ö, 5 dgr

Gotland är en annorlunda del av vårt land som tack vare det intressanta landskapet med kalkstensformationer, raukar och en rik flora bjuder på många sevärdheter. Visbys mysiga gränder med slingrande rosor som klättrar längs husväggarna, den slösande solen och dess medeltida charm får oss att aldrig vilja lämna staden. En semester på Gotland och Visby blir ett minne för livet!

Foto: Gotland.se

Dag 1 Hemorten – Visby
Vi lämnar hemorten för vidare färd mot Oskarshamn. Här kliver vi ombord på färjan som tar oss över till Visby. Överfarten tar ca 3 timmar och vi anländer Visby under kvällen/natten. Vårt hotell Scandic Visby ligger vackert nära hamnen med Visbys gemytliga innerstad en kort promenad bort. Beroende på vilken tid färjan anländer till Gotland, (varierar olika datum) äter vi middag tillsammans antingen vid ankomst, eller på kvällen efter.

Dag 2 Stadsrundtur – Lummelundagrottorna
Efter frukost möts vi upp av vår guide som tar oss till Almedalen. Transfer med buss från hotellet, utmed Visby hamn, förbi ”gamla fängelset ”och till ”Gamle Hamn” som numera kallas Almedalen. Guiden inviger oss i historien om hur en gång republiken Gotland utvecklades från Vikingatid till Medeltid och om hur Visby utvecklades till att bli en av de viktigaste medeltida handelsstäderna i Skandinavien. Promenaden går vidare genom Lilla Strandporten, utmed Strandgatan, förbi sagolika Fiskargränd, med sina imponerande rosor och vidare till Botaniska trädgården. ”Botan”, som gotlänningarna kallar sin botaniska trädgård klassas som en av de vackraste i Sverige och erbjuder ett stort urval av träd, växter och storslagna rosor. Magnolia, Näsduksträd, Gingko och Mullbärsträd är några som kan nämnas. Promenaden fortsätter upp genom pittoreska gränder till Visby Domkyrka som invigdes 1225 och är den enda av de medeltida kyrkorna som idag är i bruk. Efter ett besök i Domkyrkan fortsätter turen över Stora Torget, förbi ”Pippi Långstrumps Godisbutik ”och upp till Österport, där bussen väntar.
Eftermiddagen erbjuder en utflykt till Lummelundagrottorna. Vi börjar vårt besök med lunch (till självkostnadspris) och därefter följer en filmvisning om hur grottorna en gång upptäcktes av tre tonårspojkar. En kunnig guide tar oss sedan med in i grottorna och berättar historien om hur droppstenarna har bildats. Vi vänder sedan åter mot Visby och färden går utmed en vacker kustväg. Avslutningsvis gör vi ett stop vid Krusmyntagården, där möjlighet finns att besöka örtagården och sist men inte minst ett stop vid Galgbacken. Entré till Lummelundagrottorna ingår inte i grundpriset och behöver föranmälas –

Dag 3 Norra Gotland och Fårö (Heldag)
God frukost på hotellet och sedan kliver vi ombord på bussen där vår guide väntar. Färden går norrut utmed Visby ringmur och vårt första stop blir vid Bro kyrka, en av de allra vackraste medeltida kyrkorna på Gotland. Därefter går färden vidare till Hångers källa, förbi Tingstäde där Christopher Polhem föddes och vidare upp till Fårösund. Vi tar färjan över till Fårö och besöker Ingemar Bergmans grav och Fårö kyrka. Slingrande vägar med frigående lamm (som fåren kallas på Gotland) leder oss fram till de imponerande Raukarna. Vi stannar till på ”Kutens bensin, ett kultställe med jukebox och bilkyrkogård och fortsätter sedan till Bungemuseet där det är tid för lunch. 
Bungemuseet är ett friluftsmuseum med gårdar från 1600- 1700- och 1800-talet där vi även får se bildstenar, skeppssättningar och väderkvarnar från tidig vikingatid. Mätta och fyllda med gotländskforntidshistoria vänder vi åter mot Visby och som avslutning gör vi ett stopp vid Dalmansporten och Klinten där vi får en spektakulär utsikt över Visby. Lunch och entréer under dagens ingår inte i utflykten och behöver förbokas – det går givetvis att följa med på utflykten och betala lunch och entréer under dagen till självkostnadspris.

Foto: Gotland.se

Dag 4 Södra Gotland– Hoburgen (Heldag)
Idag går turen söderut mot ”Sudret”, som gotlänningarna kallar den södra delen av Gotland. Vi besöker Gnisvärd fiskeläge och gör ett stopp vid Gannarve skeppssättning från yngre bronsåldern. Därefter går färden vidare utmed Ekstakusten, som sägs vara en av de vackraste kustvägarna på ön. Vi bjuds på en underbar vy över Karlsöarna och fortsätter resan genom ett fågelskyddsområde med betande lamm. Ett besök på ”Margus” ger oss möjlighet att inhandla gotländskt hantverk av högsta kvalitet och för den som önskar finns tid att avnjuta en kopp kaffe. Vi fortsätter sedan söderut utmed havet och gör stop för lunch innan vi når fram till Kettelviks Stenmuseum. Härifrån kom några av de absolut viktigaste stenmästarna som fanns på ön och vi får höra historien om den en gång så viktiga stenindustrin på Gotland. Vi besöker den berömda rauken, Hoburgsgubben och fortsätter sedan mot Bottarvegården, där vi får uppleva en äkta gammal gotländsk bondgård med sitt speciella ”agtak. Avslutningsvis besöker vi Öja kyrka med sin kända Öjamadonna, sina Ornamentmålningar och sitt spektakulära Triumfkrucifix och njuter sedan av den vackra naturen utmed vägen tillbaka till Visby. Lunch och entréer under dagens ingår inte i utflykten och behöver förbokas – det går givetvis att följa med på utflykten och betala lunch och entréer under dagen till självkostnadspris.

Dag 5 Visby – Hemorten
Härliga dagar går fort och efter frukost är det dags att checka ut från rummen  och placera bagaget i bussen. Dagen är fri att tillbringa i Visby på egen hand och på eftermiddagen träffas vi åter för att bege oss mot terminalen och färjan som ska ta oss hem igen.
Färjan avgår på kvällskvisten och vi når på natten vår hemort igen!

Foto: Gotland.se

Vi reserverar oss för ändringar i programmet med anledning av rådande pandemi!

Datum: 1/8
Pris: 5875:-
Ingår: Bussresa, färja Oskarshamn-Visby t/r, del i dubbelrum inkl. frukost, 1 välkomstmiddag, rundtur i Visby med lokalguide samt bussresor till utflyktsmål i program (lunch, entréer vid utflykter ingår ej)
Tillägg:
Entré till Lummelundagrottorna – 220 kr
Entréer och lunch på utflykten till Norra Gotland o Fårö – 220 kr
Entréer och lunch på utflykten  till Södra Gotland – 220 kr
Enkelrumstillägg 2700:-
Parkering Torp plantagen 200:-
Påstigningsorter: Torp – Plantagen, Uddevalla, Bohusläns museum, Vänersborg jvgstn, Trollhättan jvgstn, Grästorp, Statoil, Vara jvgstn, Falköping Resecentrum, Oskarshamn terminalen

Övrigt: Lunch och entré ingår ej på utflyktsdagarna men går att förboka. Detta betalas kontant eller med swish, på plats till guiden.
Det går givetvis bra att följa med till de olika utflyktsmålen utan förbokning av entréer och lunch.

 

Resan kör i samarbete med Skaraborgsresor!

Boka nu