Norska Vestlandet 5 dg

Geiranger, Trollstigen & Raumabanan – Norges vackraste tågresa

Följ med vår reseledare Per Åsander på de ringlande hårnålsvägarna Geirangervegen och Ørnevegen, genom det norska Nordvestlandet och upplev Norge i sommarskrud. Vi får se kända bergstoppar, besöka en stavkyrka och uppleva Norges vackraste järnvägssträcka där tåget rör sig genom ett äventyrligt landskap.
Det blir även besök på historiska Fredriksten fästning och en båttur till Lillehammer med världens äldsta hjulångare i kontinuerlig drift.


Dag 1. Vi lämnar hemorten och reser mot Norge och Halden
Vi reser från hemorten på morgonen och sätter kursen norrut mot norska gränsen. Vårt första stopp blir Halden, med Fredriksten fästning där Karl XII sköts till döds 1718. Vi får en rundvandring på den historiska fästningen som ligger högt belägen över staden.
Därefter fortsätter vi norrut – via Oslo för en kort sightseeing och sedan vidare mot Norges största insjö, Mjøsa och staden Hamar. Här har vi vår första övernattning på Quality Hotel Strand.
På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Båtur med världens äldsta hjulångare och besök i stavkyrka
Efter frukost tar vi oss till hamnen i Hamar för att gå ombord hjulångaren Skibladner- världens äldsta hjulångare i kontinuerlig drift. Skibladner tar oss upp till Lillehammer och ombord äter vi en gemensam lunch. Bussen hämtar upp oss i Lillehammer och tar oss till OS-anläggningen ”Lysegårdsbakkene”.
Vi  fortsätter sedan vår färd genom Gudbrandsdalen och stannar till vid en av Norges berömda stavkyrkor längs med vägen – Ringebu. Därefter fortsätter vi mot vår andra övernattning som är i Lom, på Fossheim Hotell. Inte långt från vårt hotell ligger ännu en stavkyrka – Lom stavkyrka från sent 1100-tal.
På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Skibladner_Profilbilde
Dag 3. Resan fortsätter på årnålsvägarna i Nordvestlandet
Vårt mål för dagen är fjordarna, de höga bergen och hårnålsvägarna på Nordvestlandet.
Från Flydalsjuvet får vi en magnifik vy ner över Geirangerfjorden innan vi fortsätter ner mot Geiranger. Vägen är säker men svängarna många.
Från Geiranger åker vi upp Ørnevegen och efter många hårnålssvängar gör vi ett uppehåll i Örnesvingen för att njuta av utsikten över fjorden och in mot Geiranger. Därefter går färden vidare ner mot Eidsdal, här tar vi färjan över till Linge, ca 15 min.
Vi reser genom Valldal, känd för sina bärodlingar – framförallt de söta jordgubbarna. Nu har vi inte långt till den välkända Trollstigen.
Vi ringlar oss ner längs den fantastiska vägen och ner i dalen mot Romdalsfjorden för övernattning och middag i Åndalsnes på Grand Hotell Bellevue.

 

Dag 4. Norges vackraste tågresa
Efter frukost sätter vi oss på tåget i Åndalsnes för att färdas på Raumabanan. Raumabanan är en av Norges vackraste järnvägssträckor och vi färdas förbi berg, dalar och forsar mellan Åndalsnes och Dombås.
Framme i Dombås äter vi lunch innan vi fortsätter vår resa söderut via Lillehammer och Gjøvik och på eftermiddagen når vi Hønefoss och vårt hotell – Klækken Hotel.
På kvällen serveras gemensam middag på hotellet.

 

Dag 5. Sandefjord – Strömstad och vidare mot hemorten.
Sista dagen i Norge åker vi vidare söderut via Drammen till Sandefjord. Här väntar färjan på oss för att ta oss över till Strömstad och sedan vidare med bussen mot hemorten och Uddevalla.

 

ringbue stavkyrka

 

Datum: 9/8 7495:-
Ingår:  Bussresa, del i dubbelrum inkl. frukost, 4 middagar,  1 lunch, båttur mellan Hamar-Lillehammer, Tågresa mellan Åndalsnes-Dombås. Guider och utflykter enligt program. Full reseledarservice.
Tillägg: Enkelrum
Inträde i Stavkyrkan Ringebu – för de som vill gå in i kyrkan – tillkommer på plats
 1300:-
50:-

 

Boka nu