Gotland, 5 dgr

Följ med oss till solens och ruinernas ö! 
Gotland är en annorlunda del av vårt land som tack vare det intressanta landskapet med kalkstensformationer, raukar och en rik flora bjuder på många sevärdheter. Visbys mysiga gränder med slingrande rosor som klättrar längs husväggarna, den slösande solen och dess medeltida charm får oss att aldrig vilja lämna staden. En semester på Gotland och Visby blir ett minne för livet!

Gotland

Dag 1 Hemorten – Visby
Vi lämnar hemorten för vidare färd mot Oskarshamn. Här kliver vi ombord på färjan som tar oss över till Visby. Överfarten tar ca 3 timmar och vi anländer Visby under kvällen. Vårt hotell Scandic
Visby ligger vackert nära hamnen med Visbys gemytliga innerstad en kort promenad bort. Beroende på vilken tid färjan anländer till Gotland, (varierar olika datum) äter vi middag tillsammans antingen vid ankomst, eller på kvällen vår andra dag.

Dag 2 Stadsrundtur – Lummelundagrottorna
Efter frukost möts vi upp av vår guide som tar oss till Almedalen. Transfer med buss från hotellet, utmed Visby hamn, förbi ”gamla fängelset ”och till ”Gamle Hamn” som numera kallas Almedalen. Guiden inviger oss i historien om hur en gång republiken Gotland utvecklades från Vikingatid till Medeltid och om hur Visby utvecklades till att bli en av de viktigaste medeltida handelsstäderna i Skandinavien. Promenaden går vidare genom Lilla Strandporten, utmed Strandgatan, förbi sagolika Fiskargränd, med sina imponerande rosor och vidare till Botaniska trädgården. ”Botan”, som gotlänningarna kallar sin botaniska trädgård klassas som en av de vackraste i Sverige och erbjuder ett stort urval av träd, växter och storslagna rosor. Magnolia, Näsduksträd, Gingko och Mullbärsträd är några som kan nämnas. Promenaden fortsätter upp genom pittoreska gränder till Visby Domkyrka som invigdes 1225 och är den enda av de medeltida kyrkorna som idag är i bruk. Efter ett besök i Domkyrkan fortsätter turen över Stora Torget, förbi ”Pippi Långstrumps Godisbutik ”och upp till Österport, där bussen väntar.
Eftermiddagen erbjuder en utflykt till Lummelundagrottorna. Vi börjar vårt besök med lunch och därefter följer en filmvisning om hur grottorna en gång upptäcktes av tre tonårspojkar. En kunnig guide tar oss sedan med in i grottorna och berättar historien om hur droppstenarna har bildats. Vi vänder sedan åter mot Visby och färden går utmed en vacker kustväg. Avslutningsvis gör vi ett stop vid Krusmyntagården, där möjlighet finns att besöka örtagården och sist men inte minst ett stop vid Galgbacken. (Utflykten till Lummelundagrottorna ingår inte i grundpriset och måste föranmälas)gotland 2

Dag 3 Norra Gotland och Fårö (Heldag)
God frukost på hotellet och sedan kliver vi ombord på bussen där vår guide väntar. Färden går norrut utmed Visby ringmur som är c:a 3,5 km lång och vårt första stop blir vid Bro kyrka, en av de allra vackraste medeltida kyrkorna på Gotland. Därefter går färden vidare till Hångers källa, förbi Tingstäde där Christopher Polhem föddes och vidare upp till Fårösund. Vi tar färjan över till Fårö och besöker Ingemar Bergmans grav och Fårö kyrka. Slingrande vägar med frigående lamm (som fåren kallas på Gotland) leder oss fram till de imponerande Raukarna. Vi stannar till på ”Kutens bensin, ett kultställe med jukebox och bilkyrkogård och fortsätter sedan till Bungemuseet där det är tid för lunch. Bungemuseet är ett friluftsmuseum med gårdar från 1600- 1700- och 1800-talet där vi även får se bildstenar, skeppssättningar och väderkvarnar från tidig vikingatid. Mätta och fyllda med gotländskforntidshistoria vänder vi åter mot Visby och som avslutning gör vi ett stopp vid Dalmansporten och Klinten där vi får en spektakulär utsikt över Visby. (denna dagsutflykt ingår inte i priset och måste föranmälas)

Dag 4 Södra Gotland– Hoburgen (Heldag)
Idag går turen söderut mot ”Sudret”, som gotlänningarna kallar den södra delen av Gotland. Vi besöker Gnisvärd fiskeläge och gör ett stopp vid Gannarve skeppssättning från yngre bronsåldern. Därefter går färden vidare utmed Ekstakusten, som sägs vara en av de vackraste kustvägarna på ön. Vi bjuds på en underbar vy över Karlsöarna och fortsätter resan genom ett fågelskyddsområde med betande lamm. Ett besök på ”Margus” ger oss möjlighet att inhandla gotländskt hantverk av högsta kvalitet och för den som önskar finns tid att avnjuta en kopp kaffe. Vi fortsätter sedan söderut utmed havet och gör stop för lunch innan vi når fram till Kettelviks Stenmuseum. Härifrån kom några av de absolut viktigaste stenmästarna som fanns på ön och vi får höra historien om den en gång så viktiga stenindustrin på Gotland. Vi besöker den berömda rauken, Hoburgsgubben och fortsätter sedan mot Bottarvegården, där vi får uppleva en äkta gammal gotländsk bondgård med sitt speciella ”agtak. Avslutningsvis besöker vi Öja kyrka med sin kända Öjamadonna, sina Ornamentmålningar och sitt spektakulära Triumfkrucifix och njuter sedan av den vackra naturen utmed vägen tillbaka till Visby. (Utflykten ingår inte i grundpriset och måste föranmälas)

Dag 5 Visby – Hemorten
Frukost på hotellet. Härliga dagar går fort och det är dags att
säga adjö till vackra Gotland och Visby för att åka hemåt. Sen hemkomst på de flesta datum.

 

Ring för bokning!

 

Datum 18/8, 25/8 4495:-
7/7, 11/8 5295:-
 4/8 5495:-
Ingår: Bussresa, färja Oskarshamn-Visby t/r, del i dubbelrum inkl. frukost, 1 välkomstmiddag, rundtur i Visby med lokalguide samt bussresor till utflyktsmål i program (lunch, entréer vid utflykter ingår ej)
Tillägg: Halvdags utflykt till Lummelundagrottorna inkl. lunch & entré
Heldagsutflykt till Norra Gotland o Fårö inkl. lunch och entré
Heldagsutflykt till Södra Gotland inkl. lunch och entré
Enkelrumstillägg
Parkering Torp plantagen
220:-
220:-
220:-
2300:-
150:-
Påstigningsorter: Torp – Plantagen, Uddevalla, Bohusläns museum, Vänersborg jvgstn, Trollhättan jvgstn, Grästorp, Statoil, Vara jvgstn, Falköping Resecentrum, Vetlanda jvgstn, Oskarshamn terminalen
Övrigt: Alla utflykter (förutom guidade rundturen i Visb) måste förbokas och betalas kontant på plats till guiden. I priset för utflykterna ingår lunch samt entré. Det går bra att följa med till de olika utflyktsmålen utan förbokning och kostnad men då ingår inte lunch eller entréer under resan.

Resan kör i samarbete med Skaraborgsresor!

Boka nu