Sydtyrolen, 11 dgr

Förgyll sommaren med en resa till romantiska Sydtyrolen och njut av den friska alpluften och de vackra vyerna i de grönskande dalarna. Vi reser bekvämt med buss ner genom Tyskland och Österrike till den lilla bergsbyn Kiens i norra Italien. Från Kiens gör vi dagligen utflykter ut i det vackra alplandskapet och får uppleva allt från smakfulla vinprovningar till hissnande vackra vyer från bergbanan vid bergskedjan Plose, kulturhistoriska klostermiljöer och vandringsturer i den idylliska grönskan och friska luften.

Sydtyrolen 1

Dag 1.  Hemorten - Oranienburg
Vi startar på morgonen från hemorten och reser söderut mot Tyskland och Oranienburg som är vårt mål för dagen. Vi reser bekvämt med buss och tar färjan över till Helsingör och sedan vidare via Gedser – Rostock. På kvällen når vi vårt hotell Hotel an der Havel som ligger i Oranienburg, strax utanför Berlin. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 2.  Oranienburg – München
Efter frukost lämnar vi Oranienburg och reser vidare söderut genom Tyskland. Vi gör under dagen stop för fika och lunch och når på kvällen München och vårt hotell Achat Premium Hotel München-Süd. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Sydtyrolen, Kiens
Vi lämnar München efter frukost och kör den sista biten mot Italien och på eftermiddagen når vi den lilla pittoreska byn Kiens som de närmsta dagarna ska bli vår hemort. Kiens är en liten idyllisk bergsby mitt i vackra Sydtyrolen, där vi bor på Hotel Leitgamhof med den grönskande naturen runt husknuten och mäktiga bergen som kuliss. Hotellet är av god mellanklass med stora rum , en gemytlig bar och restaurang, stor inomhuspool med relaxrum samt stora grönytor och en liten badsjö med solstolar. Hotellet ligger centralt i Kiens och under  eftermiddagen finns tid att utforska en lilla byn på egen hand innan vi på kvällen äter en gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Kabinbana uppför Plose  och  Klostret Abbazian novacella
Idag skall vi ta oss med kabinbanan uppför bergskedjan Plose, vars högsta topp Gabler är 2576 meter hög.  en underbar tur som bjuder på utsikt i världsklass. På toppen gör vi  enklare vandringstur och njuter av utsikten över de vackra bergsmassiven. Innan vi lämnar Plose ges möjlighet att äta lunch på egen hand.

På eftermiddagen reser vi vidare till orten Varna där vi besöker klostret Abbazia di Novacella, ett måste när man är i Sydtyrolen. Sedan 1147 har klostret styrts av Augustinermunkar och är även känt under det tyska namnet Neustift. Här finns ett magnifikt bibliotek med fler än 20 000 volymer, bl a två exempel av Gutenbergsbibeln och en otroligt vacker trädgård. Munkarna driver även flera vingårdar och klosterbutiken säljer båda vin och lokala delikatesser. I klostret får vi en guidad tur och det ges även möjlighet att botanisera bland vin o delikatesser på egen hand.
Efter besöket på Abbazia di Novacella åker vi tillbaka  till hotellet där vi på kvällen äter en gemensam middag.

Dag 5. Vinprovning i Kaltern
Efter frukost beger vi oss söderut till Südtiroler Weinstrasse som sträcker sig från Eppan till Ora. Omkring den stora vinbyn Kaltern provar vi traktens viner på två olika vingårdar. Sydtyrolen har mycket gamla vintraditioner och området räknas som ett av Italiens bäst. Här skapas fräscha naturliga viner i en kalkhaltig jord i frisk alpluft. Vinodling är en viktig näringsgren för området och i det har producerats vin här i över 2000 år. Mellan vingårdsbesöken ges tid för lunch på egen hand och på eftermiddagen åker vi tillbaka till Kiens och äter på kvällen en gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Kiens på egen hand

Dagen är fri för egna aktiviteter, passa på att ta en promenad i de vackra omgivningarna, koppla av med en god bok vid hotellets egna sjö eller strosa runt i den lilla ortens centrum och insup grönskan och den friska luften. Er reseledare finns på hotellet och tipsar gärna om vandringsleder och platser värda att besöka på egen hand. På kvällenäter vi en gemensam middag.

Dag 7. Äppelodlingar i Merano och Arkeologiskt museum i Bolzano
Idag besöker vi Sydtyrolens pärla Merano, en historisk stad med en liten och mycket vacker stadskärna. Staden ligger i Val Venosta som är äpplets hemvist; över 40 km i stort sett sammanhängande äppelodlingar. Vi besöker den magnifika trädgårdsanläggningen Gärten von Schloss Trauttmannsdorf belägen i utkanten av Merano. Här finner vi en vackert anlagd park med otaliga blommor, träd och buskar. Hela parken ligger i sluttningen runt ett slott. En fika på slottsterassens café rekommenderas. På eftermiddagen besöker vi Sydtyrolens Arkeologiska Museum i Bolzano där vi får veta mer om Ismannen Ötzi, en mumifierad man som vandrare fann år 1991 under en tur på glaciären Schnalstall. För över 5300 är sedan mördades Ötzi när han skulle ta sig över bergen och här får vi lära oss mer om hans historia.

På tidig kväll vänder vi åter mot hotellet och äter en gemensam middag.

Dag 8. Vandring till St Sigmund 
Efter frukost beger vi oss tillsammans ut på en vandringstur från vårt hotell till grannbyn St. Sigmund. Vandringen är en tur på ca två timmar enkel väg där vi under vår promenad får se  bl. a den gotiska kyrkan i St. Sigmund vars altare härstammar från 1400-talet och njuta av de vackra alplandskapet runt omkring oss. Innan vi b påbörjar vår promenad tillabaka ges tillfälle att äta lunch på egen hand.
På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 

 

I den natursköna naturen vid hotellet finns flera vandringsleder att upptäcka på egen hand, men vi gör även en gemensam vandring där vi upptäcker alplandskapet vi har runt husknuten tillsammans. Dagligen gör vi utflykter i det romantiska Sydtyrolen och besöker bl. a klostret Abbazia di Novazella från 1100-talet med sin vackra trädgård och populära vingård. Här vi även får vara med om en provsmakning av klostrets egna viner. Vi besöker även slottet Trauttmansdorff Gärten i Merano och åker med den hissnande bergsbanan till Plose, i Bressanone som bjuder på en utsikt i världsklass. Vår resa i Sydtyrolen bjuder verkligen på magiska platser & vyer och passar både för den aktiva och kulturella resenären.

 

29/6 11 dgr

Ingår: Bussresa, del i dubbelrum inkl. frukost och middag, utflykter och entréer enligt program samt reseledare

Pris: 11 995 kr