Buss till Italien- Friuli med Per Åsander, 11dgr

Regionen Friuli-Venezia Giulia ligger litet utom de vanliga turiststråken och är ännu inte välkänt bland svenskar. Dock är regionen ett populärt semestermål för centraleuropeer som kommer hit på grund av närheten till havet, den oförstörda naturen, det goda köket och de berömda vinerna. Området tillhörde Österrike i många hundra år fram till slutet av 1800-talet, något som naturligtvis har satt sin prägel på kultur- och mattraditioner. Vi reser bekvämt med Stena Line både ut & hem vilket gör att vi slipper en del av den ”tråkiga” transportsträckan ner mot Italien.

Dag 1: Uddevalla – Göteborg.
Göreborg – Kiel med Stena Line. Buffémiddag inkl. dryck (öl/vin/vtn) ombord.

Dag 2: Söderut genom Tyskland
Frukost ombord på båten innan vi når Kiel kl.09.15.
Vi reser söderut genom Tyskland och når under tidig kväll Würzburg. Vi bor på Hotel Mercure am Mainufer. Middag på hotellet. Kiel – Würzburg (604 km).

Dag 3: Vackra vyer genom Österrike.
Vi kör längs vackra landskap genom Bayern till Österrike och över Alperna och kommer in i italienska regionen Friuli Venezia-Giulia. Vårt hotell ligger i staden Udine. Middag på hotellet. Würzburg – Udine (721 km)

Dag 4: Friuli Venezia-Giulia 
Friuli Venezia-Giulia är välkänd för sina kvalitetsviner. På förmiddagen har vi vinprovning med ost och bröd på en vingård. Sedan äter vi lunch på en trattoria tillika vinotek i byn Prepotto. Väl tillbaka i Udine på eftermiddagen, tar vi oss tid tillsammans med reseledaren att titta närmre på gamla staden som ligger i gångavstånd från vårt hotell. Middag på egen hand i Udine som har ett stort utbud av trevliga restauranger.

Dag 5: Upptäckter i vackra städer
Efter frukost tar vi med oss väskorna och far söderut mot Maranolagunen och staden Grado. Vi gör ett stopp i Palmanova, en venetiansk fästningsstad byggd till försvar mot ottomanerna. På höjd ser Palmanova ut som ett stjärnformat spindelnät med stora torget mitt i som spindeln i nätet. Även gatunätet i renässanstaden innanför murarna följer fästningens niosidiga form. Vi fikar på centrala torget (ej inkl.). Nästa uppehåll gör vi i staden Aquileia som hade en betydande roll under Antiken. De arkeologiska utgrävningarna är de största för någon romersk stad och står på Unescos världsarvslista. Vi går in i basilikan där mosaik från sen romartid är frilagd på golvet. Sedan äter vi lunch på en närbelägen vingård. Där får vi även se en återskapad romersk taverna.  Efter lunch åker vi genom delar av lagunen till staden Grado som ligger ytterst ute på en halvö kallad l’Isola del Sole (Solens ö) vid lagunens östra del. Grado var ursprungligen en fiskehamn, men är idag huvudsakligen inriktad på turism på grund av sitt vackra läge med badstränder och närheten till lagunen och dess orörda natur. Vi promenerar tillsammans i stadens centrum.
Därefter sätter vi kursen mot regions-huvudstaden Trieste där vi skall bo i två nätter. Middag på hotellet.

Dag 6: Trieste
På förmiddagen lär vi oss känna Trieste med lokalguide. Staden tillhörde Habsburgska monarkin från 1382 till 1918 och var Österrikes viktigaste hamnstad. Men även närheten till Italien och de slaviska länderna har påverkat stadens rika historia och arkitektur. I dag är regionen Friuli-Venezia Giulia en av Italiens rikaste med sin hamnverksamhet, skeppsvarv och betydande finansföretag. Vi fortsätter längs kusten till det romantiska slottet Miramar, uppförd 1860 av österrikiska kejsarens bror Ferdinand Maximilian som var chef för Österrikiska flottan. Före vi besöker slottet med guide äter vi lunch på en närbelägen restaurang. Sedan fortsätter färden till höjderna över Trieste. Här uppe på kanten av Karstplatåt ligger il Santuario Mariano di Monte Grisa – Mariakyrkan. Den blev färdigställd i 1965 som en monument över fred och samhörighet mellan all världens folk. Trekantstrukturerna i byggnaden är tänkta att återge bokstaven M som i Maria. Vi stannar till för att gå in i kyrkan och njuta den spektakulära utsikten över stan och Adriatiska havet. Åter till Trieste på eftermiddagen. Tid på egen hand för shopping. Middag på hotellet.

Dag 7: Spektakulär droppstensgrotta & vinprovning
Dagens färd går först till ”Grotta Gigante”, en imponerande droppstensgrotta där den största salen mäter 130 meter i längd, 65 meter i bredd och 107 meter i höjd. Visit med guide. Sedan blir det vinprovning på en vingård som ligger ett stycke norr om grottan. Bussen tar oss sedan till Triestes centrum. Där har vi ledig tid för sightseeing, shopping och en matbit på egen hand. Man tar sig sedan till hotellet på egen hand med lokalbuss (max tio minuters resa), eller man kan promenera ca 20 minuter. På kvällen blir det avskedsmiddag på en historisk restaurang som är välkänd för sina lokala maträtter.

Dag 8:  Ljubljana & hemresa
Efter frukost fortsätter vi mot Sloveniens huvudstad Ljubljana där vi skall bekanta oss med stadens gamla centrum. Tid för lunch på egen hand. Därefter går färden med kaffestopp undervägs, till österrikiska
Golling. Trieste – Golling (343 km)

Dag 9: Resa genom Österrike & Tyskland
Vår sista övernattning före färjan blir i Kirchheim. Golling – Kirchheim (580 km)

Dag 10: Sista etappen mot Kiel
Efter frukost beger vi oss norrut mot Kiel och Stena  Line. Kiel – Göteborg med Stena Line. Vi checkar in och får våra bekväma hytter innan vi äter en god 2-rätters middag ombord.Möjlighet till shopping finns. Kirchheim – Kiel (462 km)

Dag 11: Hemkomst
Efter god frukost ombord når vi Göteborg kl.09.15 och vi börja resan den sista biten hemåt! Vi är snart hemma med många härliga minnen i bagaget.

Datum: 26/8 11995:-
Ingår:  Bussresa, färja Göteborg-Kiel t/r med hytt med golvbäddar (liten), frukost t/r, buffémiddag inkl. dryck på utresan, tvårätters middag på hemresan.
Frukost & 7 middagar, vinprovningar, utflykter och entréer enligt program samt reseledare Per Åsander.
Tillägg:  Enkelrum/hytt
Större hytt insides t/r
Utsideshytt (liten hytt)
2100:-
200:-
200:-

 

Boka nu