Norge, Skibladner – Raumabanan 5 dagar

Följ med vår reseledare Per Åsander på de ringlande hårnålsvägarna Geirangervägen och Örnevägen genom det norska Nordvestlandet och upplev Norge i sommarskrud.
Vi får se kända bergstoppar, besöka en stavkyrka och uppleva Norges vackraste järnvägsträcka där tåget rör sig gennom ett äventyrligt landskap. Det blir även besök på historiska Fredriksten fästning och en båttur till Lillehammer med världens äldsta hjulångare i kontinuerlig drift.
Skibladner_Profilbilde

Dag 1.
Vi reser från hemorten på morgonen och sätter kursen norrut mot norska gränsen. Vårt första stopp blir Halden med Fredriksten fästning där Karl XII sköts till döds 1718. Vi visas runt på denna historiska fästningen som ligger högt belägen över staden. Vi äter lunch i Halden innan vi fortsätter mot Norges största insjö, Mjösa och staden Hamar, där vi har vår första övernattning. Här ligger ruinerna av Hamar domkyrka som byggdes mot slutet av 1100-talet. År 1998 blev ruinerna täckta av ett spektakulärt glasbygge och kallas numera Hamardomen som nu används för bl.a. konserter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2.
Efter frukost tar vi oss till hamnen i Hamar för att gå ombord på hjulångaren Skibladner, som byggdes i Motala 1854-56 och som idag ska ta oss upp till Lillehammer. Ombord äter vi en gemensam lunch. Vår buss hämtar upp oss i Lillehammer och tar oss först till OS-anläggningen ”Lysegårdsbakkene” innan vi fortsätter vår färd genom Gudbrandsdalen. Vi stannar till vid en av Norges berömda stavkyrkor från år 1220 och passerar även den åttkantiga kyrkan som går under namnet  ”Gubrands­dalsdomen”. Dagens sista stopp, där vi även har vår andra övernattning är historiska Fefor Höyfjells­hotell, byggt i nationalromantisk stil år 1891. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3.
Vårt mål för dagen är fjordarna, de höga bergen och hårnålsvägarna på Nordvestlandet. Vi stannar till på mäktiga Dönfoss och kör sedan vidare i riktning Geiranger.  Från Flydalsjuvet får vi en magnifik vy ner över Geirangerfjorden innan vi fortsätter ner mot hamnen i Geiranger. Vägen är säker men svängarna många. Från Geiranger åker vi upp Örnevägen  (bild tv) på andra sidan dalen och efter många hårnålssvängar gör vi ett uppehåll i Örnesvingen för att njuta av utsikten över fjorden och in mot Geiranger. Därefter går färden vidare ner mot Eidsdal, där vi tar färjan över till Linge. Från Linge kör vi genom Valldal – känd för sina bärodlingar och framförallt för de söta jordgubbarna som odlas här. Nästa uppehåll gör vi vid Gullbrandsjuvet – en ravin som grävts ut från älven Valldöla. Härifrån är vi endast 20 km från den välkända Trollstigen. Vi vindlar oss ner längs den fantastiska vägen, ner i dalen mot Romdalsfjorden för övernattning och middag på hotellet i Åndalsnes.

Dag 4.
Efter frukost sätter vi oss på tåget i Åndalsnes för att färdas på Raumabanan, en av Norges vackraste järnvägssträckor förbi berg, dalar och forsar mellan Åndalsnes och Dombås.  Färden går bl. a över mäktiga Kylling bro som korsar 60 m över älven Rauma. Framme i Dombås äter vi lunch innan vi fortsätter vår resa med buss mot bergsstaden Røros. Nu befinner vi oss på högfjällsplatån Dovre och kommer kunna se kända fjälltoppar genom fönstret, vi passerar även byarna Alvdal och Tynset som bl.a. är kända för att det är här de lägsta temperaturerna under vintern uppmäts.
Vår sista övernattning på den här resan gör vi i Røros. Røros som finns med på UNESCOS världsarvs­lista, kom till som stad i mitten av 1600-talet tack vare stora kopparfynd i området. Røros är känd för sina gamla timmerhus och den vackra kyrkan. På kvällen serveras gemensam middag på hotellet.

Dag 5.
Sista dagen i Norge åker vi söderut mot staden Kongsvinger. Här besöker vi fästningen från slutet av 1600-talet som hade en viktig roll i Norges försvar mot Sverige. Innan vi styr kosan över gränsen till Sverige äter vi en gemensam lunch i Kongsvinger och fortsätter sedan ner genom Värmland och Dalsland mot hemorten.

Datum: 18/7 6950:-
Ingår:  Bussresa, del i dubbelrum inkl. frukost, 4 middagar, 2 luncher, båttur mellan Hamar-Lillehammer, Tågresa mellan Andalsnes-Dombås. Guider och utflykter enligt program. Full reseledarservice.
Tillägg: Enkelrum
Inträde i Stavkyrkan Ringebu – för de som vill gå in i kyrkan – tillkommer på plats
 1350:-
50:-

 

Boka nu